Napi tudósítások a fesztivál eseményeiről képekkel, videókkal

A vásári bábjáték reneszánsza

2015/06/15. - írta: takacsvera46

Ezt a műfajt már többször eltemették. Volt idő, amikor Kemény Henrik nem is játszhatta Vitéz László történeteit. Aztán ünnepeltük, szerettük és követői lettek, akik kiváló bábosként új Vitéz László történeteket kezdtek játszani. És sikerük volt, és még többen lettek, és mára már divattá vált a vásári bábjáték.
Persze nem olyan divattá, amit a tévében is látni lehet és mindenki tud róla, de az a kör, aki néz bábszínházat, aki szeret nagyokat nevetni  az ismeri. Vicces, hogy még mindig gyerekprogramként könyvelik el. Pedig régen sem, most sem az.  Bábjáték csak így egyszerűen. Felnőttnek és az arra tévedő gyerekeknek egyaránt.

heni_palyival2011.jpgPályi János és Kemény Henrik 2010. Debrecen Mutatványos Nap

A 16. Nemzetközi Bábfesztivál Békéscsabán, a Napsugár Bábszínház rendezésében nem gyerek báb fesztivál. Csak bábfesztivál, És az itthoni előadások többsége vásári bábjáték.
Jó áttekintés lesz, hogyan is áll ez a műfaj.

 ARACS ESZTER: GURULÓ CIRKUSZ

BARTHA TÓNI BÁBSZÍNHÁZA: PAPRIKA JANCSI

FEKETE DÁVID: TÖRÖKVÉSZ VITÉZ, AVAGY VITÉZ LÁSZLÓ ÉS A TÖRÖKÖK

LÁDAFIA BÁBSZÍNHÁZ - NÉDER NORBI: AZ ÖRDÖG KILENC KÉRDÉSE

PÁLYI JÁNOS: VITÉZ LÁSZLÓ

TATAY SZÍNHÁZ: VITÉZ LÁSZLÓ

Még láthatnánk Fabók Mancsit, Takács Danit, Schneider Jankót. Csak azért említem Őket is, hogy lássuk, van még. Majd megkérdezem az alkotókat, hogy mi az oka, hogy ez a klasszikus műfaj ilyen sikeres?

bartatoni.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napsugarfeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr127545168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása