Napi tudósítások a fesztivál eseményeiről képekkel, videókkal

A bábopera

2015/06/18. - írta: takacsvera46

A fesztivál első napján lép színpadra a  POPPEN OPERA PODIUM  egy báboperával, a L'ABBRACCIO DELLA LUNA /HOLDHINTA/ c. előadással. Az olasz nyelvű bábopera Horváth Márta szerzői és rendezői munkája Haydn zenéjére született. 

08_2001_holdbeli_vilag_011.jpgHorváth Márta bábterve

A bábopera.
A barokk jellegzetes szórakoztató műfaja volt az opera. A 18. században az európai opera divatos helyszíne lett az Eszterházy hercegek udvara. Maga Mária Terézia fogalmazott így: „Ha jó operát akarok látni, Eszterházára kell utaznom!” Az igazi csemegét az Opera élén álló karmester, Joseph Haydn zenéi jelentették. Hetente több előadásra is sor került. Az operaszínpad mellett külön marionett színpadot is építettek, ahol a kor divatjának megfelelően báboperákat játszottak Itáliából indul a marionett opera divatja, ahol a történetet zsinórral mozgatható fából készült figurák adják elő, gazdagon díszített környezetben. A bábszínpadon a varázslatok meglepő fordulatok, hatásos effektek látványos kavalkádot alkotnak, elkápráztatva a kor nézőit. A kiváló humorú, ironikus természetű Haydn nagyon kedvelte a bábszínházat, saját kis marionettszínpada volt, amellyel szabad idejében örömmel játszadozott. Érthető hát, hogy szívesen komponált báboperákat. Sajnos a remekművek jó része csak töredékesen maradt ránk, a megmaradt kották többsége a Széchenyi Könyvtárban található.

horvath_marta4.jpgHorváth Márta tervező-rendező

A Holdhinta születése
2012-ben  Horváth Márta, Hollandiában élő bábszínész, bábrendező, töredékekből, a korabeli sémák felhasználásával "barokk" bábopera mesét írt, HOLDHINTA címmel. A mese fonalát, a párbeszédeket Haydn opera áriáinak részletei adják, s a párbeszédek közötti érzelmi dallam vonalát, a recitativókat a zenészek, az érzelmi dialógust a bábok fejezik ki. Az új operamese történetéhez Haydn életének és munkásságának Magyarországon töltött évtizedeit vette alapul. Arra törekedett, hogy ebből a gazdag anyagból ízelítőt adhasson a színház-, és zenekedvelők számára: a szereplők karakterei, azok életkörülményei; a kiválasztott helyszínek idézzék meg e kor hangulatát, pompáját, belső rendjét, lehetőségeit és korlátait; felidézze Haydn különleges, tiszteletre méltó személyes varázsát, és magánéletének meghatározó elemeit is.
Ennek a Holdhinta c. régi – új báboperának a bemutatójára kerül sor a fesztivál első napján

június 19. 20:00 Ibsen Stúdiószínház

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napsugarfeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr547553160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása